India mindig meg tud lepni a sokszínűségével. Nem volt ez másképp Kocsínban sem, Kerala állam nagyvárosában. Egy európai fiatal számára nagyon megnyugtató és valamennyire ismerős is az a környezet, amit ez a város nyújt. Kicsit a helyiekkel is könnyebb szót érteni, “nyugatiasabbak”, ha lehet így mondani. Ezt én annak tudtam be, hogy ez a terület nagyon régóta fontos kereskedelmi központ, már az európaiak (pontosabban a portugálok, akik ha jól tudom elsőként hajóztak erre európából) előtt jól kiépített hajós kereskedelmi utak voltak, főleg arabokkal kereskedtek. Amin ezenkívül meglepődtek a portugálok, az az volt, hogy már érkezésük előtt voltak itt keresztények. A kelarali keresztény templomok mennyiségéből ítélve elég magas a kereszténység aránya keralában, amit egy kis netes kutakodás meg is erősített. Azóta írtam erről egy másik blogon itt.

Bár elsőre nagyon eltérő helyszínnek tűnik, minket mégis kicsit Tel Avivra emlékeztetett a feeling. Kicsit kelet, kicsit nyugat (rengeteg a barokk épület), nagyon hippis, sok a művészeti ez meg az, barátságosak az emberek, rohadt hangulatos kávézók vannak, isteni kaják, és sok a helyi és nem helyi füves is. Legalább is az a környék amit bejártunk, ugyanis inkább átutazóban voltunk itt és nem igazán jártuk be a várost keresztül-kasul.

A busz pontosan közlekedett (!), legalább is a reptéri, a tuk-tukok pedig tiszták voltak. Valamivel jobban tartották a közlekedési szabályokat és jóval kevesebbet dudáltak, mint sok helyen (ettől még nyomták neki rendesen). Szóval sok indiai helyhez képest, ahol voltunk, ez egy átláthatóbb és kiszámíthatóbb hely, majdnem annyira, mint Sri Lanka. Azt hiszem, ha valaki nagyon fél az indiai kultursokktól, a szeméttől és a fertőzéstől, de valamiért nagyon indiába akar utazni, azt javasolnám, először menjen Sri Lankára, majd ide Keralába és ha már megszokta, utazzon fel az emberpróbálóbb helyekre.

Említhetném Goát is, ami talán még kényelmesebb, mint Kerala, de ott sosem voltam és ha nem muszáj, valószínű nem is megyek. Amit kívűlrők goáról látok, az a klasszikus elvárt luxus, a hippik egyik zarándokhelye, valamint a középosztálybeli indiaiak nyaralóhelye. Ez még megvan spékelve néhány gyönyörű keresztény barokk templommal, ami esetleg egyedül vonzana a felsoroltakban, de emiatt azt hiszem nem fogok erre járni. Akit mégis érdekel Goa, biztosíthatom, az is egy könnyedebb terep. Az árakkal kapcsolatban nem tudok idevonatkozóan mit mondani, úgy tudom az indiai árakhoz képest elég drága a szállás és más is, viszont Kocsínban megtalálhatóak a szokásos olcsó szállások.

A mi szállásunk a világjáró fesztiválozók álma lehet, ahogy a környék is, ahol elhelyezkedett. Laza helyi srác spanglizgat, haverkodik, bemutatja a zenész barátját, szívesen szervezget körutakat nem annyira átbaszós áron, meg ilyesmi. Egyetlen hátránya az akcentusa volt, de azt öröm volt hallgatni és reméltem, hogy nem olyan kérdéseket tesz fel, amit nem lehet igennel, vagy nemmel megválaszolni.

A környéken olyan hangulatos kávézók vannak, hogy beszartam (ennél jobb hasonlatot nem tudok az élményre), az árak a budapesti és azon kajáldák ára között volt, ahol a helyiek is fogyasztanak, vagyis az általában legolcsobb. A kávénkra egy holland származású francia állampolgár hívott meg, ekivel véletlenül futottunk össze, miután pár napja közösen hajókáztunk. Neki gyára van Tamil Naduban, mindig Váránasziban ünnepli a szülinapját és 20 éve fél évet indiában tölt, mikor hazájában beköszönt a rossz idő. Bár egy átlagos indiainak külsőre a totális ellentéte volt az európai férfi, valamiért a tekintete alapján azt gondoltam, hogy indiai.

Egy kis érdekesség, hogy a kommunista párt mennyire népszerű keralában. Mindenfelé láttunk erre utaló jeleket, de a kedvencem a tuk-tukon lévő sarló és kalapács. A tuk-tukban ülve mindig levehető az azt vezető ember vallása. Mindig vagy kint, vagy bent a soförrel szemben felszerelve van valamilyen vallási jelkép. Vagy egy (néha több) hindu isten, Sri Lankán leggyakrabban Buddha, muszlimoknak egy képmás a kába kőröl, valamilyen mecsetről stb. Keralában láttam először, hogy a vallási szimbólum helyét a kommunista párt jelképei foglalták el

Azért ajánlanám mindenkinek Kocsínt, meg úgy egész Keralát, mert nagyon jelen van a helyiek élete és vallása amellett, hogy sokkal könyebben emészthető minden az európaiak számára, mint sok “zordabb” helyen. Tök simán megtalálható a szállás/kaja minden árkategóriában, lehet fancyskeni, de hippiskedni is. Ha meg valakit érdekel az ajurvéda, hát annak Kerala a bölcsője. Vallási szempontból szintén sok fontos hely található meg itt, mítoszok köthetőek ide a Rámájánából, valamint egy nagyon sajátos isten, Ayyappan fő templomának is Kerala ad helyet.

Itt nem is írtam a gyönyörű backwatereken való hajókázásról, de arról írtam egy cseppet az indiblog facebook oldalon. Most ennyi jutott eszembe Kocsínról, beszéljenek a képek 🙂 <3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük